ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΜΗΤΡΑΣ

YPERHXOS TRAXHLOUΤο υπερηχογράφημα του τραχήλου της μήτρας αποτελεί μια διακολπική υπερηχογραφική εξέταση, με τη οποία αξιολογείται το μήκος και το σχήμα του τραχήλου της μήτρας και εκτελείται από την 12η εβδομάδα της κύησης έως και τον τοκετό.

Η εξέταση αυτή παρέχει τη δυνατότητα πρόβλεψης του πρόωρου τοκετού και έγκαιρης αποτροπής του.

Η μέτρηση του τραχήλου της μήτρας εξυπηρετεί διαφορετικούς σκοπούς ανάλογα με την ηλικία κύησης κατά την οποία διεξάγεται. Είναι αυτονόητο ότι ο έλεγχος αυτός είναι ιδιαίτερα σημαντικός στις πολύδυμες κυήσεις, σε γυναίκες με ιστορικό προηγούμενου πρόωρου τοκετού και σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε επεμβάσεις στον τράχηλο της μήτρας.

Η μέτρηση διενεργείται με διακολπικό υπερηχογράφημα, γι’ αυτό και η μητέρα θα πρέπει να βρίσκεται στην κλασική θέση της γυναικολογικής εξέτασης. Χρησιμοποιείται η διακολπική μέθοδος εξέτασης, καθώς η υπερηχογραφική κεφαλή φτάνει πιο κοντά στον τράχηλο σε σχέση με την διακοιλιακή μέθοδο εξέτασης. Η εξέταση μπορεί να μην είναι ευχάριστη για κάποιες εγκύους, είναι όμως ασφαλής και ανώδυνη.  Για ένα μικρό χρονικό διάστημα (περίπου 10 δευτερόλεπτα) αξιολογείται το μήκος και το σχήμα του τραχήλου και οι μετρήσεις υφίστανται επεξεργασία μαζί με άλλες λεπτομέρειες από το ιστορικό της εγκύου από ειδικό πρόγραμμα στον υπολογιστή, ώστε να μας δοθεί η στατιστική πιθανότητα για τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού και να ξεκινήσει -αν χρειάζεται- η προσπάθεια πρόληψής του.

Επιπλεόν, με την μέτρηση του τραχήλου στην 37η εβδομάδα μπορούμε να εκτιμήσουμε την πιθανότητα αυτόματης έναρξη συσπάσεων και τοκετού στο αμέσως προσεχές διάστημα.