ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΜΑΣΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
Η αύξηση του χρωματισμού των μικρών χειλέων του αιδοίου, των θηλών και της λευκής γραμμής στην κοιλιά, είναι μία φυσιολογική αλλαγή κατά την διάρκεια της κυήσεως και οφείλεται στην αύξηση των ορμονών της εγκυμοσύνης. Υπέρχρωση του δέρματος μπορεί να εμφανισθεί και στην περιοχή του προσώπου, το γνωστό χλόασμα της κύησης.

Για τους παραπάνω λόγους συνιστάται η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο και η χρησιμοποίηση αντηλιακών κρεμών με υψηλό δείκτη προστασίας.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΜΑΣΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
Κατά την εγκυμοσύνη οι μαστοί αυξάνονται σε μέγεθος και συχνά εμφανίζεται πόνος και υπερευαισθησία. Αυτό συμβαίνει γιατί οι γαλακτοφόροι πόροι μεγεθύνονται, καθώς γεμίζουν με γάλα. Το δέρμα γύρω από τις θηλές γίνεται πιο σκούρο, οι θηλές αυξάνονται σε μέγεθος, ενώ καμιά φορά μπορεί να εξέρχεται κιτρινωπό υγρό από αυτές, το λεγόμενο πρόγαλα, το οποίο είναι παχύρρευστο και κατά το τέλος της κύησης καθίσταται άχρωμο. Έξοδος του προγάλακτος από τις θηλές μπορεί να γίνει καθόλη την διάρκεια της κύησης είτε με μηχανικό ερεθισμό των θηλών είτε κατά τη σεξουαλική επαφή. Κάτι τέτοιο είναι απόλυτα φυσιολογικό και δεν θα πρέπει να προκαλεί καμιά ανησυχία.