ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Είναι γνωστό ότι η εγκυμοσύνη δεν είναι ασθένεια και συνεπώς η γυναίκα μπορεί άφοβα να συνεχίσει την εργασία της, αρκεί αυτή να μην είναι ιδιαίτερα κοπιαστική. Επιπλέον, αν δεν υπάρχουν προβλήματα και επιπλοκές κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν απαγορεύεται η ήπια άσκηση και ούτε υπάρχει συσχέτισή της με ενδεχόμενη αύξηση της πιθανότητας για αποβολή. Αντίθετα, η ήπια άσκηση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης βοηθά πάρα πολύ στην διατήρηση της καλής σωματικής κατάστασης της εγκύου, αλλά και στη διάθεσή της. Απλώς, μετά την 20η εβδομάδα της κυήσεως, συνιστάται η αποφυγή ασκήσεων σε ύπτια θέση

Το περπάτημα είναι απλό, ασφαλές και ωφέλιμο στην εγκυμοσύνη και αποτελεί την καλύτερη άσκηση ιδιαίτερα για όσες γυναίκες δεν ασκούνταν πριν την εγκυμοσύνη. Εάν περπατούσατε πριν μείνετε έγκυος, συνεχίστε με τον ίδιο ρυθμό. Εάν όχι, ξεκινήστε σιγά-σιγά με στόχο τα 20-30 λεπτά άσκησης. Μπορείτε επίσης να εναλλάσσετε ταχύ με ήπιο βηματισμό. Το ιδεατό θα ήταν να περπατάτε 3 φορές την εβδομάδα τουλάχιστον.

Το τρέξιμο ή το τζόκινγκ είναι πιο απαιτητικά για το σώμα και –παρότι θεωρούνται ασφαλή- μπορεί να επιβαρύνουν τους συνδέσμους και τις αρθρώσεις (ιδιαίτερα στα γόνατα).

Η κολύμβηση βοηθά το καρδιαγγειακό σύστημα και τονώνει τους μύες. Ενδυναμώνει τους συνδέσμους και τις αρθρώσεις και μειώνει τις πιθανότητες τραυματισμού, λόγω της άνωσης του νερού που μειώνει την αίσθηση του βάρους.

Οι πιλάτες εξασκούν την κοιλιά και το πυελικό έδαφος, ακριβώς τους μύες που χαλαρώνουν πιο πολύ στην εγκυμοσύνη. Αρκετές από τις ασκήσεις στις πιλάτες γίνονται σε γονατο-αγκωνιαία θέση, που είναι η ιδανική θέση για μια έγκυο γυναίκα, καθότι βοηθά στο να μην πιέζεται η πλάτη και η σπονδυλική στήλη. Υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένες ασκήσεις πιλάτες για έγκυες. 

Η γιόγκα χαρακτηρίζεται από αναπνευστικές ασκήσεις σε καθιστή θέση, που βοηθούν στην υγεία την δική σας και του μωρού σας. Η πειθαρχία και αυτοσυγκέντρωση της γιόγκα βοηθά στην προετοιμασία για τον τοκετό. Επίσης βοηθά στο να γνωρίσετε στάσεις του σώματος που δεν καταπονούν την πλάτη.