ΛΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΘΗΛΑΣΜΟΣ

ΛΟΧΕΙΑ
Λοχεία είναι η χρονική περίοδος μετά τον τοκετό και μέχρι να επανέλθει η έμμηνος ρήση στη μητέρα. Η κολπική αιμόρροια (δηλαδή η απώλεια αίματος από τον κόλπο, σε λιγότερη ποσότητα όμως από περίοδο) μπορεί να συνεχιστεί για τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό. Όσο υπάρχει αιμόρροια, η μητέρα δεν θα πρέπει να κάνει μπάνιο σε μπανιέρα, αλλά ούτε και να έχει σεξουαλική επαφή.

Η λεχώνα θα πρέπει να ενημερώσει άμεσα το γιατρό της εάν παρατηρήσει:
 αύξηση στην απώλεια αίματος από τον κόλπο
 δύσοσμα κολπικά υγρά ή βλέννες
 έντονο κοιλιακό πόνο
 πυρετό
 πόνο και ερυθρότητα στο μαστό

Θα πρέπει να συνεχίζεται η λήψη σιδήρου μέχρι και 2 – 3 μήνες μετά τον τοκετό, ώστε να αναπληρωθούν τα αποθέματα σιδήρου του οργανισμού, εφόσον το συστήνει ο θεράπων ιατρός. Εφόσον η λεχώνα θηλάζει, καλό είναι να συνεχιστεί η λήψη συμπληρώματος ασβεστίου. Εάν υπήρχε ιστορικό ή πρόβλημα με τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να γίνει ένας επανέλεγχος. Επίσης σε περίπτωση διαβήτη της κύησης, πρέπει να γίνει ένας επανέλεγχος γλυκόζης νήστεως. Καλό είναι επίσης, η μητέρα να συζητήσει με τον γυναικολόγο της σχετικά με την αντισύλληψη.

ΘΗΛΑΣΜΟΣ
Ο θηλασμός συστήνεται για το νεογνό τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 6 μηνών. Μερικές πρακτικές οδηγίες για την καλή πορεία του θηλασμού:
 Να πίνετε πολύ νερό, πάνω από 2 λίτρα ημερησίως
 Να σκουπίζετε καλά τη θηλή μετά το θηλασμό, διότι το σάλιο του παιδιού μπορεί να ερεθίσει το δέρμα
 Να αποφεύγετε τρόφιμα με έντονη γεύση, που μπορεί να αλλάξουν τη γεύση του γάλακτος (όπως πορτοκάλια)
 Να ξεκουράζεστε διότι ο θηλασμός καταναλώνει αρκετή από την ενέργειά σας