ΦΑΡΜΑΚΑ, ΟΥΣΙΕΣ, ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Οι πρώτες 12 εβδομάδες είναι κρίσιμες για κάθε εγκυμοσύνη. Αυτό το χρονικό διάστημα ολοκληρώνεται η οργανογένεση του εμβρύου, δηλαδή ο σχηματισμός όλων των οργάνων του, και για αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση του εμβρύου σε τοξικές ουσίες, σε ορισμένα φάρμακα και σε ακτινοβολίες. Πριν από τη λήψη οποιουδήποτε φαρμάκου είτε από το στόμα, είτε σε υπόθετο, είτε σε αλοιφή, θα πρέπει να ζητείται η γνώμη του γιατρού.

Οι ακτίνες Χ είναι επικίνδυνες, κυρίως στην αρχόμενη εγκυμοσύνη. Καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση της εγκύου στην ακτινοβολία. Εάν κριθεί απαραίτητη από τον θεράποντα ιατρό η ακτινογραφία θώρακος σε έγκυο, θα πρέπει να παρθούν ειδικά μέτρα προφύλαξης της κοιλιακής χώρας για να αποφευχθεί η έκθεση του εμβρύου στην ακτινοβολία. 

Η έγκυος θα πρέπει επίσης να αποφεύγει να εισπνέει τοξικές ουσίες, όπως για παράδειγμα τις αναθυμιάσεις βενζίνης και χρωμάτων.  

Συνιστάται να αποφεύγεται -όσο είναι δυνατόν- η χρήση χημικών προϊόντων, όπως τα είδη προσωπικής υγιεινής. Όσον αφορά τις βαφές των μαλλιών, δεν υπάρχουν σαφείς μελέτες που να τις ενοχοποιούν για επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, αλλά αν τα μαλλιά πρέπει να βαφούν, αυτό πρέπει να γίνεται μετά τις 12 εβδομάδες κύησης και καλύτερα να χρησιμοποιούνται φυτικές βαφές. 

Καλό είναι να αποφεύγεται η πολύωρη έκθεση της εγκύου στον ήλιο, κυρίως για τον κίνδυνο δερματολογικών παθήσεων όπως το χλόασμα, δηλαδή η ανάπτυξη σκούρων κηλίδων στο δέρμα, που υποχωρούν δύσκολα ακόμα και μετά την εγκυμοσύνη.