ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΙΑ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

Η διερεύνηση του ζευγαριού που έχει πρόβλημα υπογονιμότητας θα πρέπει να γίνεται με συστηματικότητα από τον ειδικό γυναικολόγο που εξειδικεύεται στη διερεύνηση της υπογονιμότητας, ώστε να βρεθούν τα πιθανά αίτια. Είναι απαραίτητο το ζευγάρι να επισκέπτεται το γιατρό πάντα μαζί (τουλάχιστο στα αρχικά στάδια), καθώς η υπογονιμότητα είναι ένα πρόβλημα που το ζευγάρι θ αντιμετωπίσει μαζί και δεν αφορά μόνο τη γυναίκα ή μόνο τον άνδρα.
Επειδή η υπογονιμότητα μπορεί να αποτελεί σημαντική πηγή άγχους για το ζευγάρι, είναι πολύ σημαντική η σωστή ενημέρωση του ζευγαριού από το γυναικολόγο, ώστε να καταστρώσουν μαζί ένα χρονικό πλαίσιο των απαραίτητων εξετάσεων, των πιθανών θεραπειών και –αν χρειάζεται- των μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (σπερματέγχυση, εξωσωματική γονιμοποίηση).

ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

Παλαιότερα, η ιατρική πίστευε ότι οι αιτίες της υπογονιμότητας διακρίνονται στις ακόλουθες 3 κατηγορίες (σε παρένθεση τα αντίστοιχα ποσοστά):

Γυναικείος παράγοντας (33%)

Ανδρικός παράγοντας (33%)

‘Άγνωστης ή ιδιοπαθούς’ αιτιολογίας (33%)

Σήμερα που έχουν γίνει χιλιάδες μελέτες πάνω στο αντικείμενο, έχουμε καταλήξει σε ένα διαφορετικό συμπέρασμα σε σχέση με τις αιτίες της υπογονιμότητας:
Γυναικείος παράγοντας (κυρίως ανωορρηξία, ανωμαλίες μήτρας, απόφραξη σαλπίγγων) (45%)

Ανδρικός παράγοντας (κακή ποιότητα σπέρματος) (40%) 

Άγνωστης ή ιδιοπαθούς’ αιτιολογίας (15%) 

Επομένως, σήμερα είμαστε σε θέση να βρούμε την αιτία της υπογονιμότητας σε πολλά περισσότερα ζευγάρια από ότι στο παρελθόν. Προϋπόθεση βέβαια γι’ αυτό, είναι η συστηματική διερεύνηση του προβλήματος που περιλαμβάνει τον ενδελεχή έλεγχο της γυναίκας, αλλά και του άνδρα.