ΕΞΩΜΗΤΡΙΟΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Εξωμήτριος εγκυμοσύνη είναι η εμφύτευση του κυήματος έξω από τη κοιλότητα της μήτρας και συμβαίνει περίπου στο 2% των κυήσεων. Οι σάλπιγγες είναι το πιο συχνό σημείο εξωμήτριας εγκυμοσύνης με ποσοστά που ανέρχονται στο 95% – 98% όλων των εξωμήτριων κυήσεων. Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες να έχει μια γυναίκα εξωμήτρια εγκυμοσύνη:
· Ιστορικό χειρουργείου στις σάλπιγγες ή στην κοιλιά (π.χ. σκωληκοειδεκτομή)
· Ιστορικό χρόνιας πυελικής νόσου
· Ιστορικό προηγηθείσας εξωμήτριας εγκυμοσύνης
· Εγκυμοσύνη ενώ υπάρχει ενδομήτριο σπείραμα / σπιράλ
· Ενδομητρίωση
· Κάπνισμα

Διάγνωση εξωμήτριας εγκυμοσύνης

Στα αρχικά στάδια της εξωμήτριας κύησης δεν υπάρχουν συμπτώματα και η διάγνωση γίνεται συνήθως τυχαία, κάνοντας ένα υπερηχογράφημα μετά από μια μικρή καθυστέρηση της περιόδου ή ένα θετικό τεστ κυήσεως. Ο σάκος εγκυμοσύνης σε αυτές τις περιπτώσεις βρίσκεται έξω από τη μήτρα.

Σε μεγαλύτερη ηλικία κύησης, το σύνηθες σύμπτωμα της γυναίκας είναι πόνος χαμηλά στην περιοχή της κοιλιάς. Συχνά επίσης εμφανίζεται καφεοειδής αιμορραγία από τον κόλπο. Βέβαια, αυτό που έχει σημασία εδώ είναι η διαφοροδιάγνωση από άλλες καταστάσεις που μπορεί να συγχέονται με την εξωμήτρια εγκυμοσύνη. Γι αυτό πέρα από το ιστορικό και την κλινική εξέταση, χρησιμοποιείται ευρέως το υπερηχογράφημα, που μας βοηθά να εντοπίσουμε τη θέση της κύησης.

Σε δύσκολες διαγνωστικά περιπτώσεις, όταν πρέπει να γίνει διάγνωση σε αρχικά στάδια της κύησης όπου ο υπέρηχος δεν μπορεί να βοηθήσει, ο εργαστηριακός έλεγχος της β-χοριακής γοναδοτροπίνης μπορεί δώσει τη λύση. Η β-χοριακή γοναδοτροπίνη μπορεί να ελεγχθεί 2 ή 3 φορές για να διαπιστώσουμε αν η τιμή της διπλασιάζεται (περίπου) κάθε 48 ώρες, όπως πρέπει να συμβαίνει σε μια ενδομήτρια εγκυμοσύνη. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται ευρέως και η μέτρηση μιας άλλης ορμόνης, που λέγεται προγεστερόνη και η οποία έχει φέρει μια μικρή επανάσταση στη διάγνωση της εξωμήτριας εγκυμοσύνης αρχικού σταδίου. Η προγεστερόνη χρειάζεται να μετρηθεί μόνο μία φορά και μας βεβαιώνει σε ποσοστό 95% ότι η κύηση είναι βιώσιμη. 

Θεραπεία της εξωμήτριας εγκυμοσύνης

Η θεραπεία της εξωμήτριας εγκυμοσύνης είναι συνήθως χειρουργική και η λαπαροσκοπική χειρουργική είναι συχνά η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος. Υπάρχει και η περίπτωση της φαρμακευτικής, ωστόσο αυτό προϋποθέτει την αυστηρή εκπλήρωση κάποιων κριτηρίων που πρέπει να συζητηθούν με τον θεράποντα ιατρό.