ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ

Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι, που ως προέλευση έχουν το μυϊκό και ινώδη ιστό της μήτρας. Είναι ορμονο-εξαρτώμενοι όγκοι που τείνουν να μεγαλώνουν με αργό ρυθμό μέχρι την εμμηνόπαυση. Το μέγεθος τους μπορεί να φτάνει τα 10-15 εκατοστά. Τα συμπτώματα των ινομυωμάτων εξαρτώνται από το μέγεθος και την εντόπισή τους. Τα μικρά ινομυώματα είναι συνήθως ασυμπτωματικά και ανακαλύπτονται τυχαία με υπερηχογράφημα, ενώ όσο αυξάνεται το μέγεθός τους ή ανάλογα με τη θέση τους, μπορεί να σχετίζονται με τις ακόλουθες καταστάσεις:
 Μεγαλύτερη ποσότητα αίματος κατά τη διάρκεια της περιόδου
 Πόνος κατά τη διάρκεια της περιόδου
 Αιμορραγίες στο μεσοδιάστημα των περιόδων
 Δυσκοιλιότητα
 Συχνουρία
 Πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής
 Υπογονιμότητα
 Καθ’έξιν αποβολές
 Πρόωρος τοκετός

Για τη διάγνωση των ινομυωμάτων απαιτείται η λήψη ενός καλού γυναικολογικού και μαιευτικού ιστορικού. Η γυναικολογική εξέταση και το υπερηχογράφημα των έσω γεννητικών οργάνων συνήθως θέτουν την οριστική διάγνωση. Σε σπάνιες περιπτώσεις έχουν θέση η αξονική και μαγνητική τομογραφία.

Η θεραπεία των ινομυωμάτων εξαρτάται από τη βαρύτητα των συμπτωμάτων που προκαλούν, το μέγεθός τους, την επιθυμία της γυναίκας για τεκνοποίηση και βέβαια την ηλικία της. Η θεραπεία μπορεί να είναι φαρμακευτική, χειρουργική ή και ο συνδυασμός τους. Η οριστική θεραπεία είναι η χειρουργική αφαίρεση, είτε των ινομυωμάτων, είτε πολλές φορές και ολόκληρης της μήτρας, ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων. Η αφαίρεση των ινομυωμάτων μπορεί να γίνει με την λαπαροσκοπική μέθοδο, εκτός εάν υπάρχει αντένδειξη (μεγάλο μέγεθος, θέση ινομυωμάτων), που προκύπτει από την εκτίμηση θα κάνει ο γυναικολόγος.