ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΑΥΧΕΝΙΚΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ

yperhxos ayxTο υπερηχογράφημα της αυχενικής διαφάνειας αποτελεί το πιο γνωστό προγεννητικό τεστ για τις συνηθέστερες χρωμοσωμικές ανωμαλίες, όπως το σύνδρομο Down ή οι τρισωμίες 18 και 13. Διενεργείται από την 11η έως και 14η εβδομάδα της κύησης, αλλά κατά προτίμηση  γίνεται τη 12η – 13η εβδομάδα.

Αυχενική διαφάνεια είναι η υπερηχογραφική εμφάνιση υποδόριας συσσώρευσης υγρού πίσω από τον αυχένα του εμβρύου. Το υγρό αυτό ανευρίσκεται φυσιολογικά σε όλα τα έμβρυα, αλλά είναι η ποσότητά του εκείνη που ποικίλλει από έμβρυο σε έμβρυο και μας βοηθάει διαγνωστικά.

Το υπερηχογράφημα της αυχενικής διαφάνειας θεωρείται βασική εξέταση για όλες τις κυήσεις, γιατί σε συνδυασμό με την ηλικία της μητέρας και τις δύο ορμόνες στο αίμα της που μετρούνται μετά από αιμοληψία (β-hCG και PAPP-A) μπορεί να ανιχνεύσει το 90% των εμβρύων με σύνδρομο Down, χωρίς κανένα κίνδυνο για την κύηση.

Κάνοντας επιπλέον χρήση των νεότερων υπερηχογραφικών δεικτών (παρουσία του ρινικού οστού, ροή αίματος στο φλεβώδη πόρο και διαφυγή αίματος στην τριγλώχινα βαλβίδα του εμβρύου), το υπερηχογράφημα της αυχενικής διαφάνειας φτάνει να ανιχνεύει το 95% των εμβρύων με σύνδρομο Down.

Ενώ η μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας είναι μια σχετικά εύκολη εξέταση για τον γυναικολόγο, η ορθή απεικόνιση των νεότερων υπερηχογραφικών δεικτών απαιτεί επιπλέον εκπαίδευση και εξειδίκευση, καθώς και πιστοποίηση από το Fetal Medicine Foundation (FMF) στο Λονδίνο. Η άδεια που συνοδεύει την πιστοποίησή μου (FMF ID: 91219) ανανεώνεται κάθε χρόνο από το FMF μετά από έλεγχο των αποτελεσμάτων των εξετάσεων που εκτελώ (audit), προκειμένου να διατηρείται η αξιοπιστία και το υψηλό επίπεδό τους. Για τον ίδιο λόγο χρησιμοποιώ το ειδικό λογισμικό Astraia για την επεξεργασία των αποτελεσμάτων, το οποίο αποτελεί το μόνο λογισμικό στην Ελλάδα το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υπολογιστεί το επίσημο από το FMF ρίσκο για χρωμοσωμικές ανωμαλίες του εμβύου.

Το υπερηχογράφημα της αυχενικής διαφάνειας συμβάλλει, επίσης, στην αναγνώριση σπάνιων γενετικών συνδρόμων και συγγενών καρδιοπαθειών και  περιλαμβάνει επιπλέον μια αδρή ανατομική εξέταση των οργάνων του εμβρύου (κρανίο, εγκέφαλος, άνω και κάτω άκρα, καρδιακή λειτουργία, στόμαχος, νεφροί, ουροδόχος κύστη, σπονδυλική στήλη, πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα και ομφάλιο λώρο).

Σε περίπτωση δίδυμης κύησης, αυτό το υπερηχογράφημα μπορεί να καθορίσει αν όλα εξελίσσονται φυσιολογικά και αν τα έμβρυα μοιράζονται τον ίδιο πλακούντα (πληροφορία που είναι ζωτικής σημασίας για την καλύτερη παρακολούθηση της εγκυμοσύνης).