ΑΛΚΟΟΛ, ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΚΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
Η κατανάλωση αλκοόλ στην εγκυμοσύνη συνδέεται με προβλήματα στο αναπτυσσόμενο έμβρυο, όπως καθυστέρηση της ανάπτυξης, διανοητική υστέρηση, ανωμαλίες διάπλασης κεφαλής / προσώπου / καρδιάς / νευρικού συστήματος, καθώς και διαταραχές της συμπεριφοράς. Υπάρχουν πολλές έρευνες στη διεθνή βιβλιογραφία που τεκμηριώνουν τα παραπάνω, αλλά οι έρευνες αυτές αναφέρονται κατά κανόνα σε μεγάλη ή συχνή κατανάλωση αλκοόλ (ή και τα δύο). Παρόλο που η ασφαλέστερη επιλογή είναι η ολοκληρωτική αποχή από το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η κατανάλωση ενός ποτηριού κρασιού την εβδομάδα μετά το 1ο τρίμηνο της κύησης (όταν έχει ολοκληρωθεί η οργανογένεση) είναι αποδεκτή.

ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει 68.000 τοξικές ουσίες, όπως νικοτίνη, μονοξείδιο του άνθρακα, υδροκυάνιο, κάδμιο, μόλυβδο και αρσενικό, που μεταφέρονται με την κυκλοφορία του αίματος της μητέρας μέσω του πλακούντα στο έμβρυο. Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει εθισμό, με αποτέλεσμα κάποιες γυναίκες να δυσκολεύονται να το διακόψουν. Έχουν γίνει πάρα πολλές μελέτες για την επίδραση του καπνίσματος στην εγκυμοσύνη σε όλα τα στάδιά της και κάποια από τα αποτελέσματα του καπνίσματος παρατίθενται παρακάτω, ανάλογα με το στάδιο της εγκυμοσύνης:

Από το θετικό τεστ κυήσεως μέχρι τον τοκετό
 Εξωμήτριος κύηση
 Αποβολή του εμβρύου
 Συγγενείς ανωμαλίες του εμβρύου, όπως λαγόχειλο, λυκόστομα, δυσμορφία δακτύλων
 Πρόωρος τοκετός
 Αποκόλληση του πλακούντα
 Ενδομήτριος θάνατος του εμβρύου
 Χαμηλό βάρος γέννησης του εμβρύου

Μετά τον τοκετό
 Σύνδρομο αιφνίδιου νεογνικού θανάτου
 Παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, άσθμα και ανεπαρκής ανάπτυξη των πνευμόνων του νεογνού
 Μαθησιακές δυσκολίες του παιδιού και σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν μια έγκυος καπνίζει, δεν σημαίνει ότι θα εμφανίσει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ κάποια από τις παραπάνω επιπλοκές στην κύησή της, αλλά οι πιθανότητες αυξάνονται σημαντικά με το κάπνισμα και μάλιστα με δοσοεξαρτώμενο τρόπο (όσο περισσότερα τσιγάρα, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος).
Οι έγκυες θα πρέπει να ενθαρρύνονται να σταματούν το κάπνισμα. Αν αυτό είναι αδύνατον, πρέπει τουλάχιστον να ελαττώσουν δραστικά τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζουν καθημερινά και την ποσότητα της νικοτίνης που αυτά περιέχουν. Όσο νωρίτερα στην κύηση σταματήσει η έγκυος το κάπνισμα, τόσο το καλύτερο για το μωρό της.

Πρέπει να τονιστεί ότι πολυάριθμες μελέτες έχουν αποδείξει τη βλαπτική επίδραση ακόμα και του παθητικού καπνίσματος στην κύηση. Δηλαδή, ακόμα και αν η έγκυος δεν καπνίζει η ίδια, αρκεί να βρίσκεται σε περιβάλλον με καπνό, ώστε να επηρεαστεί από τις τοξικές ουσίες. Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία να μην καπνίζει ούτε ο σύντροφος της εγκύου.

ΚΑΦΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
Η κατανάλωση καφεΐνης στην εγκυμοσύνη δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 200mg την ημέρα, καθώς μεγαλύτερες ποσότητες έχουν συνδεθεί με αποβολές. Καφεΐνη δεν βρίσκεται μόνο στον καφέ, αλλά και σε άλλα ροφήματα, τα οποία παρατίθενται ενδεικτικά παρακάτω, σύμφωνα με το website της διεθνούς φήμης Mayo Clinic στις Η.Π.Α.:

Καφές                                                         Καφεΐνη
Καφές φίλτρου                                            95 – 300 mg
Εσπρέσο                                                    (30ml) 40-75 mg
Στιγμιαίος καφές φραπέ                            (240ml) 25-170 mg
Στιγμιαίος καφές decaffeinated                2-12 mg

Τσάι                                                            Καφεΐνη
Μαύρο τσάι φίλτρου                                   60 mg
Πράσινο τσάι φίλτρου                                40 mg
Μαύρο τσάι decaffeinated                        12 mg

Αναψυκτικά                                               Καφεΐνη
Coke                                                            35 mg
Pepsi                                                           39 mg

Energy drinks                                           Καφεΐνη
Red Bull                                                       80 mg