ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ

Ο σακχαρώδης διαβήτης της κύησης είναι ο διαβήτης που εμφανίζεται για πρώτη φορά σε μία γυναίκα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Η ανίχνευση του διαβήτη της κύησης είναι πολύ σημαντική, γιατί μπορεί να προκαλέσει βλάβες στη μητέρα και στο μωρό, αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά.
Ένα από τα αποτελέσματα του αδιάγνωστου διSAKXARWDIS DIAVITISαβήτη της κύησης είναι το μεγάλο βάρος γέννησης των νεογνών, κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές κατά τον τοκετό. Αυτό ήταν συνηθισμένο πρόβλημα στο παρελθόν, όταν π.χ. μωρά γεννιόντουσαν κοντά στα 5 κιλά από μικρόσωμους γονείς.
Ο διαβήτης της κύησης αυξάνει την πιθανότητα προεκλαμψίας, υδράμνιου, πρόωρου τοκετού και καισαρικής τομής.
Η καλή συνεργασία του Μαιευτήρα-Γυναικολόγου και του Ενδοκρινολόγου είναι απαραίτητη σε κυήσεις που συνυπάρχει σακχαρώδης διαβήτης. 

Καμπύλη Σακχάρου 

Η καμπύλη σακχάρου (ονομάζεται και δοκιμασία ανοχής γλυκόζης) μετρά την ικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιεί τη ζάχαρη (γλυκόζη) για την παραγωγή ενέργειας. Χρησιμοποιείται για την έγκαιρη διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη και διενεργείται στο διάστημα από την 24η μέχρι την 28η εβδομάδα της κύησης.

Προκειμένου η εξέταση να γίνει σωστά, θα πρέπει να μην φάτε και πιείτε, να μην καπνίσετε και να μην ασκηθείτε έντονα για τουλάχιστον 8 ώρες πριν την εξέταση. Είναι επίσης σημαντικό να ενημερώσετε τον γιατρό σας για τη λήψη οποιουδήποτε φαρμάκου. 

Η εξέταση γίνεται με τον ακόλουθο τρόπο:

  • Μόλις πάτε στο εργαστήριο, γίνεται λήψη αίματος. Αυτό αποτελεί την πρώτη τιμή της καμπύλης (νηστική).
  • Αμέσως μετά, θα σας ζητηθεί να πιείτε ένα γλυκό υγρό (που περιέχει μετρημένη ποσότητα γλυκόζης) το οποίο θα πρέπει να πιείτε γρήγορα. Στην εγκυμοσύνη, χρησιμοποιούνται 75 γραμμάρια γλυκόζης. Λόγω της πολύ γλυκιάς γεύσης του, το υγρό μπορεί να μην αρέσει σε κάποιες γυναίκες
  • Στη συνέχεια, θα γίνουν άλλες δύο λήψεις αίματος, 1 ώρα και 2 ώρες μετά τη λήψη του υγρού

 

Σ΄αυτές τις 2 ώρες της εξέτασης, θα πρέπει να παραμείνετε στο εργαστήριο και να κάθεστε ήρεμη. Προκειμένου να βγουν σωστά τα αποτελέσματα της εξέτασης, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να φάτε ή να πιείτε οτιδήποτε μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Μπορείτε να πίνετε μόνο νερό.

Αποτελέσματα: Οι φυσιολογικές τιμές της καμπύλης σακχάρου έχουν αλλάξει πρόσφατα και φαίνονται στον παρακάτω πίνακα. Αν μία ή περισσότερες από τις τρεις τιμές που αναγράφονται στον πίνακα είναι πάνω από το όριο, μπαίνει η διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη της εγκυμοσύνης:

Νηστική     Κάτω από 92 mg/dL
1 ώρα μετά τη λήψη γλυκόζης     Κάτω από 180 mg/dL
2 ώρες μετά τη λήψη γλυκόζης     Κάτω από 153 mg/dL