ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

6 συμβουλές για τα ζευγάρια που αργούν να πετύχουν εγκυμοσύνη:MM

1. Προσέξτε το βάρος σας και ασκηθείτε
2. Φροντίστε τη διατροφή σας και χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα διατροφικά συμπληρώματα
3. Σταματήστε το κάπνισμα
4. Εξοικειωθείτε με τον κύκλο σας
5. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης
6. Διατηρήστε την ηρεμία σας

1. Προσέξτε το βάρος σας και ασκηθείτε
Το σωματικό βάρος παίζει σημαντικό ρόλο στην ορμονική ισορροπία της γυναίκας, αλλά και του άνδρα.
Το υπερβολικό σωματικό λίπος, εκτός από άλλες βλαπτικές επιπτώσεις, μπορεί να διαταράξει την ωορρηξία, μειώνοντας τις πιθανότητες εγκυμοσύνης. Το αυξημένο βάρος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και την παραγωγή σπέρματος στον άνδρα. Από την άλλη πλευρά, το υπερβολικά χαμηλό βάρος (δείκτης μάζας σώματος < 19) δίνει το μήνυμα στο γυναικείο σώμα ότι οι ενεργειακές ανάγκες δεν καλύπτονται επαρκώς. Αφού μια πιθανή εγκυμοσύνη θα είχε τεράστιο ενεργειακό κόστος για τη γυναίκα, το σώμα ‘αποφασίζει’ συχνά να σταματήσει την παραγωγή διαφόρων ορμονών που είναι απαραίτητες για τη δημιουργία ωαρίων. Ενίοτε δε συνυπάρχουν και διαταραχές του κύκλου. Η ήπια και μέτρια άσκηση είναι πολύ σημαντική για την υγεία της γυναίκας και μπορεί να βοηθήσει στο να διατηρήσει ένα υγιές βάρος και να αποκτήσει ένα αίσθημα ευεξίας. Το ίδιο ισχύει και για τον άνδρα.

2. Φροντίστε τη διατροφή σας και χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα διατροφικά συμπληρώματα
Μια ισορροπημένη και πλήρης διατροφή αυξάνει τις πιθανότητες σύλληψης και προετοιμάζει τη γυναίκα για μια υγιή εγκυμοσύνη. Φροντίστε η διατροφή σας να περιλαμβάνει πρωτεΐνες, σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνη C, επειδή οι ελλείψεις σε αυτές τις θρεπτικές ουσίες έχουν συνδεθεί με διαταραχές του κύκλου (και επομένως λιγότερο συχνή ωορρηξία) και με υψηλότερο κίνδυνο αποβολής. Καλό είναι μια γυναίκα που προσπαθεί να μείνει έγκυος να παίρνει φολικό οξύ με τη μορφή συμπληρώματος.
Οι άνδρες πρέπει επίσης να προσέχουν την διατροφή τους και να διατηρούν το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα. Αν η ποιότητα του σπέρματός τους είναι χαμηλότερη του φυσιολογικού, τότε συνιστάται η χορήγηση ειδικών συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν βιταμίνες E και C, ψευδάργυρο, ιχνοστοιχεία και καρνιτίνη. Ένας άνδρας χρειάζεται περίπου τρεις μήνες για να παράξει νέα σπερματοζωάρια, συνεπώς η υποστηρικτική θεραπεία συνιστάται να λαμβάνεται για 3-6 μήνες τουλάχιστον.

3. Σταματήστε το κάπνισμα
Οι τοξίνες που περιέχονται στο τσιγάρο δεν επιδρούν μόνο αρνητικά στην ποιότητα των ωαρίων, αλλά επίσης προκαλούν γήρανση των ωοθηκών, ακόμα και πρόωρη εμμηνόπαυση.
Αυτό σημαίνει ότι οι ωοθήκες μιας καπνίστριας είναι λιγότερο γόνιμες από τις ωοθήκες μιας μη καπνίστριας της ίδιας ηλικίας. Το κάπνισμα μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά και το σπέρμα, καθώς έρευνες το έχουν συνδέσει με χρωμοσωμικές βλάβες στα σπερματοζωάρια.

4. Εξοικειωθείτε με τον κύκλο σας
Ένας φυσιολογικός έμμηνος κύκλος διαρκεί περίπου 24 έως 32 ημέρες (μετρώντας από την πρώτη ημέρα της περιόδου). Εάν αυτό το διάστημα είναι πολύ περισσότερο, π.χ. 40 ημέρες, η ωορρηξία γίνεται δε λαμβάνει χώρα κάθε μήνα ή δε λαμβάνει χώρα καθόλου. 

Όταν η γυναίκα επιθυμεί να συλλάβει, πρέπει να βρεθεί το ‘γόνιμο παράθυρο’ στη διάρκεια του οποίου συνιστώνται τακτικές σεξουαλικές επαφές. Αντίθετα με αυτό που πιστεύαμε στο παρελθόν, οι γόνιμες μέρες της γυναίκας είναι κυρίως εκείνες ΠΡΙΝ την ωορρηξία. Η ωορρηξία συμβαίνει συνήθως 14 ημέρες πριν την αρχή της επόμενης περιόδου. Tο παραγόμενο ωάριο μπορεί να επιβιώσει 24-48 ώρες μέσα στο σώμα της γυναίκας, ενώ τα σπερματοζωάρια μέχρι 5-6 ημέρες. Επομένως, οι γόνιμες μέρες εκτείνονται από 6 ημέρες πριν την ωορρηξία μέχρι και 2 μέρες μετά από αυτή (με τις πλέον γόνιμες μέρες να είναι 2-3 ημέρες πριν την ωορρηξία). 

Πώς μπορεί μια γυναίκα να προσδιορίσει πότε έχει ωορρηξία; Κάποιες γυναίκες έχουν κάποια συμπτώματα με την ωορρηξία (ελαφρύς πόνος στην κοιλιά που κρατάει μερικές ώρες ή καφετιά υγρά στον κόλπο). Πάντως, η πλειοψηφία των γυναικών δεν έχει κανένα σύμπτωμα. Εναλλακτικά, μια γυναίκα μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα κιτ ωορρηξίας το οποίο ελέγχει ορισμένες ορμόνες στα ούρα ή να σημειώσει τις καθημερινές αλλαγές στην θερμοκρασία του σώματος. Παρ’ όλα αυτά, η αξιοπιστία των παραπάνω μεθόδων δεν θεωρείται μεγάλη και συνιστάται η παρακολούθηση από τον γυναικολόγο.

5. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης
Πολλές έρευνες έχουν συνδέσει επανειλημμένα την κατανάλωση αλκοόλ με μειωμένη πιθανότητα εγκυμοσύνης (πέραν της ζημιάς που μπορεί να προκαλέσει το αλκοόλ στο αναπτυσσόμενο έμβρυο). Πάντως, ένα με δύο ποτήρια κρασί την εβδομάδα θεωρούνται γενικά ασφαλή. Το αλκοόλ έχει συνδεθεί και με βλάβες στα σπερματοζωάρια με αποτέλεσμα μειωμένη ποιότητα σπέρματος.

Θα πρέπει επίσης να μειωθεί και η κατανάλωση καφεΐνης, κατά την προσπάθεια για σύλληψη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. 

6. Διατηρήστε την ηρεμία σας
Το άγχος και η στενοχώρια επηρεάζουν τη γονιμότητα. Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι η ψυχολογική κατάσταση της γυναίκας μπορεί να διαταράξει την παραγωγή ορμονών, κάνοντας τον κύκλο της περιόδου λιγότερο σταθερό. Κλασικό παράδειγμα αποτελούν οι διαταραχές στον κύκλο που συμβαίνουν συχνά είτε σε περίοδο εξετάσεων σε μαθήτριες ή φοιτήτριες είτε μετά την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Αλλά ακόμα και σε περιπτώσεις εξωσωματικής γονιμοποίησης, υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες που έχουν αυξημένα επίπεδα άγχους έχουν χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας. Η σωστή διαχείριση του άγχους μέσω τεχνικών χαλάρωσης (π.χ. διαλογισμός, γιόγκα), σωστής άθλησης ή ενασχόλησης με ευχάριστες δραστηριότητες μπορεί να επαναφέρει την ορμονική ισορροπία.