ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

Υποβοηθούμενη Εκκόλαψη (Assisted Hatching, AH) 

Πρόκειται για μια εργαστηριακή διαδικασία που εκτελείται αμέσως πριν την εμβρυομεταφορά σε έναν κύκλο IVF/ICSI (σε επιλεγμένες περιπτώσεις). Φυσιολογικά, ένα έμβρυο ‘γεννιέται’ ή ‘εκκολάπτεται’ από το πρωτεϊνούχο κέλυφός του, που ονομάζεται ‘διαφανής ζώνη’, προτού εμφυτευτεί στην μήτρα. Με την υποβοηθούμενη εκκόλαψη, μια χημική ουσία ή ένα λέιζερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διαλύσει μέρος της ζώνης, με σκοπό τη διευκόλυνση της (φυσιολογικής) διαδικασίας εκκόλαψης. 

Ενδείξεις της μεθόδου:

  • Προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης
  • Γυναίκες ηλικίας άνω των 38
  • Ασυνήθιστα πεπαχυμένη «διαφανής ζώνη» εμβρύων

 

Βιοψία Όρχεων (Percutaneous Epidydimal Sperm Aspiration και Testicular Sperm Extraction — PESA και TESE)

Μερικοί άνδρες δεν έχουν σπερματοζωάρια στο δείγμα της εκσπερμάτισης, αλλά σπερματοζωάρια εξακολουθούν να παράγονται στους όρχεις τους. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω στειροποίησης (βαζεκτομή), σε συγγενή απόφραξη σπερματικού πόρου, σε ανεπαρκή ανάπτυξη του σπέρματος κλπ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο Ουρολόγος μπορεί να αφαιρέσει το σπέρμα με την τοποθέτηση μιας βελόνας ή μέσω μιας μικρής τομής στους όρχεις. Οι τεχνικές αυτές είναι αρκετά αποτελεσματικές όταν συνδυάζονται με τη μέθοδο της μικρογονιμοποίησης (ICSI).

Κρυοσυντήρηση εμβρύων

Τα έμβρυα που δεν μεταφέρονται στην μήτρα κατά τη διάρκεια ενός κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης, αλλά είναι καλής ποιότητας, μπορούν να καταψυχθούν. Αυτά τα έμβρυα φυλάσσονται σε υγρό άζωτο στους -196°C και μπορούν να αποψυχθούν σε μεταγενέστερο κύκλο. Οι διαδικασίες που εμπλέκονται στην προετοιμασία εμβρυομεταφοράς αποψυγμένων εμβρύων είναι πολύ απλούστερες και λιγότερο δαπανηρές. Με τις σύγχρονες τεχνικές ψύξης και απόψυξης, τα ποσοστά επιτυχίας σε κύκλους με κρυοσυντηρημένα έμβρυα είναι παρόμοια με τους κύκλους με φρέσκα έμβρυα.

Δωρεά Ωαρίων

Σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά σε γυναίκες προχωρημένης ηλικίας, η υπογονιμότητα οφείλεται σε μείωση της λειτουργίας των ωοθηκών και επακόλουθη πτώση της ποιότητας των ωαρίων. Σε περίπτωση σοβαρής υπολειτουργίας των ωοθηκών, μια εγκυμοσύνη είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, με ωάρια της ίδιας της γυναίκας.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η χρήση ωαρίων από δότρια συχνά προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία για μια εγκυμοσύνη. Τα δανεικά ωάρια είναι μια σύνθετη επιλογή από ιατρική, ψυχολογική και ηθική άποψη, αλλά και μερικές φορές η μοναδική ευκαιρία για εγκυμοσύνη σε ορισμένα ζευγάρια.

Συντήρηση γονιμότητας (κρυοσυντήρηση ωαρίων και σπέρματος)

Αυτή η διαδικασία εφαρμόζεται συνήθως σε περιπτώσεις σοβαρής ασθένειας, όπως καρκίνος, όπου η θεραπεία (π.χ. χημειοθεραπεία, χειρουργική επέμβαση, κτλ) ίσως προκαλέσει σοβαρή επιβάρυνση στα ωάρια ή το σπέρμα. 

Μερικές γυναίκες επιλέγουν την (προληπτική) διατήρηση της γονιμότητάς τους για κοινωνικούς λόγους, όταν π.χ. στην ηλικία 30- 35 ετών, δεν προτίθενται να κάνουν οικογένεια άμεσα και θέλουν να ‘σταματήσουν το βιολογικό ρολόι’, προτού οι ωοθήκες τους χάσουν την ικανότητά τους να παράξουν ωάρια υψηλής ποιότητας. Η κρυοσυντήρηση ωαρίων περιλαμβάνει τη λήψη ωαρίων με την τεχνική της διακολπικής ωοληψίας -είτε σε φυσικό κύκλο (χωρίς φάρμακα) είτε μετά από διέγερση των ωοθηκών με φάρμακα- και την κρυοσυντήρησή τους. 

Όταν η γυναίκα επιθυμήσει κάποια στιγμή να χρησιμοποιήσει τα ωάρια της, αυτά αποψύχονται και γονιμοποιούνται με το σπέρμα του συντρόφου. Από ένα υγιές γονιμοποιημένο ωάριο θα δημιουργηθεί ένα έμβρυο, το οποίο μπορεί στην συνέχεια να μεταφερθεί στην μήτρα της γυναίκας και να επιτευχθεί μια εγκυμοσύνη. Με τη μέθοδο αυτή, οι πιθανότητες εγκυμοσύνης είναι ανάλογες με την ηλικία των ωαρίων (ηλικία της γυναίκας κατά τη φάση της ωοληψίας) και όχι ανάλογες με την ηλικία της γυναίκας όταν γίνει η εμβρυομεταφορά. Τυχόν υπεράριθμα έμβρυα καλής ποιότητας που προκύπτουν από τη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορούν να κρυοσυντηρηθούν και να πραγματοποιηθεί η εμβρυομεταφορά τους σε μελλοντικό χρόνο.